Socialism och kommunism

God dag mina kära läsare!

Har ni märkt hur högerkrafterna i samhället får allt mer inflytande och har ni märkt hur åsikter som inte skulle ha varit okej för bara ett par år sedan idag är totalt rumsrena? Rasister huserar numera i populära podcasts och att kalla sig för libertarian verkar vara det nya svarta. De nya “intellektuella” som Jordan Peterson slänger ur sig okvädingsord till höger och vänster om socialism och kommunism utan att veta vad det faktiskt innebär. Jag tycker att det är en farlig utveckling eftersom vänsterpolitik är den enda rätta vägen att gå. Särskilt i ett kapitalistiskt samhälle som förstör för både miljö, djur och människor.

Gemensamt ägande och solidaritet

Olof Palme sade en gång att han med stolthet kallade sig för demokratisk socialist. Vänsterpartiet kallade sig för inte alls så längesen för kommunister men det skulle de aldrig våga göra idag. Ordet har blivit allt för kontroversiellt. Jag tycker att det är synd. Socialism innebär ju i grund och botten att människor är solidariska med varandra och att man delar gemensamt på alla resurser istället för att ett fåtal människor ska få nästan hela kakan själv medan stackars proletärer får dela på de smulor som blir över. Det finns människor idag som har flera miljarder dollar, medan andra inte har mat för dagen. Något i världen är skevt, minst sagt.

Men Sovjetunionen då?

Ja, Sovjetunionen är ju det argument som alltid kastas i ansiktet på oss i vänstern när vi vill tala om fördelningspolitik. Jag tycker inte att det känns så aktuellt. Det som hände i Sovjet var bara en bastardiserad version av Marx’ rena lära och hans lära har faktiskt aldrig implementerats på rätt sätt, därför kan man inte säga att kommunismen har misslyckats eftersom den aldrig har implementerats, det säger ju sig självt.